30 Ağustos 2012 Perşembe

Bebek Arabası Alırken...



Bebek beklerken en zor karar verdiğimiz ve en uzun süre araştırdığımız şey bebek arabasıydı.  Hem uzun süre kullanılacak olması, hem fiyatlarının azımsanmayacak limitlere çıkması üstüne beklentilerimiz ve piyasadaki çeşitlilik eklenince  almadan önce iyi bir araştırma da şart oldu.

Bebek arabası alırken dikkat edilmesi gerekenler:


1. Uzun süre kullanacağınızı ve ülkemizin dangır dungur kaldırımlarında sürüleceğini, 4 mevsimi de yaşayacağını düşünürseniz sağlamlığına ve kaliteli malzemeden yapılmış olmasına özen gösteriniz.

2. Güvenlik kemeri 5 noktadan bağlı olmalı ve kilidi çocuk tarafından açılamamalıdır ki bu özellik zaten günümüzün neredeyse tüm arabalarında mevcuttur.

3. Ana kucağı parçası olması yani travel tipi bir araba olması ilk 6 ay işinizi kolaylaştırır. Aynı zamanda ana kucağı araba koltuğu olarak kullanılıp oto koltuğu alma işini biraz daha ertelemenizi sağlar.

4. Port bebe parçası çok kısa bir süre kullanıldığından elzem değildir, hatta bence lükse kaçan gereksiz bir parça. Ancak bazı uzmanlar ana kucağının ilk bir iki ay bebeğin uzun süre yatırılmasına uygun olmadığını düşündüğünden kucağın çukur kısmını doldurup omuriliği düzleştiren pedlerden alabilirsiniz. Zaten bebeğin ilk aylarda, uzun süre bebek arabasında sokaklarda gezdirileceğini de sanmam.

5. Bebek arabasının kolay katlanabilir olmasına dikkat edin. Mağazada mutlaka kendiniz açıp kapatmayı deneyin. Gücünüz yetiyor mu? Tek elle yapabiliyor musunuz? Kapatıp açarken yere eğilmeniz gerekiyor mu? Tüm bunları yaparken bir kolunuzda bebeğinizi tuttuğunuzu ve serbest kalan tek elinizle arabayı kapatıp taksinin bagajına koyduğunuzu hayal edin. Yapabiliyor musunuz?

6. Araba ne kadar şık ve gösterişli olursa olsun; çok ağırsa, hantal ve iri ise, kapandığında geniş yer kaplıyorsa, dik biçimde bir köşeye yerleştirilemiyorsa, kullanışlı değildir, başınıza iş açacaktır.

7. Soğuk hava kullanımı açısından arabanın özelliklerini mutlaka inceleyin.  Rüzgar ve yağmur için önlemleri var mı? Tentesi bu gibi durumlardan ne kadar koruyor, ne kadar kapanıyor? Pusetlerin bebeğin bacaklarını kapatıcı kılıfı olması da kış aylarını rahat geçirmenizi sağlyacak iyi bir özelliktir, tercih ediniz.

8. Tekerleklerinde süspansiyon ve tek ayakla aktif hale gelen fren sistemi olması sürüşü kolaylaştıracaktır.

9. Pusetin sırtı tam yatabilmelidir ki çocuğunuz iki büklüm uyumak zorunda kalmasın.

10. Mağazada deneme sürüşü yapınız, itip çekiniz, hızla çeviriniz, 360 derece döndürünüz. Tekerlek dönüşlerinin rahat olup olmadığını kontrol ediniz. Son zamanlarda gündemde olan, 2 tekerleği büyük 2 tekerleği küçük ürünlerde sürüş rahatlığı olsa da merdiven ve kaldırımlardan inme ve çıkmada sorun çıkmaktadır, dikkat ediniz.

11. Hafiflik, tek elle kapanıp açılma, rahat taşınabilirlik, minyonluk, dayanıklılık bir arabayı araba yapan ve vereceğiniz parayı haketmesini sağlayan yegane özelliklerdir, ileride pişman olmamak için mutlaka özen gösteriniz.

12. Özellikle  ilk aylarda ana kucağı ile kullanımda bebeğin yüzünün size dönük durabilmesi bir avantajdır, bu özelliği arayınız.

13. Alt eşya filesinin büyük olması ileride işinize yarayacaktır, tercih ediniz.

14. Tüm kumaş aksamı çıkarılıp yıkanabilir olmalıdır. Özellikle yenidoğan bebeklerde kullanılan ana kucağının kumaş kısımlarını İlk kullanımdan önce etiketine uygun biçimde, bebek deterjanı ile yıkayınız.

15. Son olarak servis ve yedek parça garantisini de sormayı ihmal etmeyiniz. Uzun yıllar belki 2. çocukta da kullanacağınız arabanın bir tekerleği eksik, bir aparatı kırık diye çöpe atılmasına kimsenin gönlü razı gelmez.

Piyasadaki Araba türleri:

Baston Tip Klasik Model: Katlandığında genellikle en az yer kaplayan, hafif arabalar bu sınıfa giriyor. Annenin tutup ittiği kolların baston şeklinde olmasından dolayı bu ismi almış. Bu kollar kullanıma ve annenin boyuna göre sağa sola, yukarı aşağı ayarlanabiliyor. Genellikle bu modeller 4 tekerlekli ve klasik görünümde olmalarına rağmen en kulllanışlı arabalar olarak biliyor.

3 Tekerlekli Tip: Son zamanlarda çok moda olan, sokaklarda belki de en sık karşılaşılan ve uzaktan bakınca gayet şık görünümlü ancak kullanımı pek de rahat olmayan arabalardır. Bu tür arabalar mutlaka iki el kullanılarak ve olduğu yerde yere doğru kapatılarak katlanır. Bu yüzden neredeyse mecbur kalmadıkça katlamamayı seçmenize sebep olmaktadır. Katlanan ise aslında sadece ayaklarıdır, oturma puseti aynı boyutlarını korur. Bagajda daha az yer kaplaması için öncelikle bebeğin oturduğu puseti iskeletten ayırmanız ve katladıktan sonra tekerleklerini de sökmeniz gerekmektedir, yine de baston tip bir arabanın iki katı yer kapladığı söylenebilir. Arabanın katlandığında en olarak boyutu değişmemekte, sadece yere yatarak yüksekliği azaltılmaktadır. Dik olarak bir yere dayanmadan ayakta kalabilmesi mümkün değildir. Çoğu modelde bebeğin ayakları üçgen koltuk yapısından dolayı sürekli bitişik durmak zorunda kalır. 4 tekerlekli arabalarda olduğu gibi ayaklarını açıp oturması mümkün değildir ki bu kısıtlamayı bu yaşta ben bile istemezdim. Sürüş kolaylığı olduğu söylenmektedir ki bu aynı fiyat aralıklarındaki tüm arabalarda mevcuttur. Geriye tek hoşluk olarak şıklığı kalan bu tip arabaların yakında piyasadaki yerini kaybedeceği inancındayım.

 
 
 
Örümcek Ayaklı Modeller: Tıpkı 3 tekerlekli modellerde olduğu gibi bu modeller de şıklıkları ile göz doldurmaktadır. Yeni nesil görünümleri ile teknoloji harikası etkisi yaratan bu tip arabalar kullanıcının yaşantısına göre tercih edilebilir. Bu tür modellerin özellikle yüksek fiyatlı, lüks markalar  (stokke) tarafından üretilmiş olanları bebeğin oturduğu yüksekliğin bile ayarlanabilmesi gibi özellikleri ile diğer pek çok arabaya fark atmaktadır ancak 2500TL gibi küçük bir motosiklet fıyatına satılmaktadır. Bu türün en iyi temsilcisi Stokke gibi bir marka alabilecek gelir düzeyiniz varsa tavsiye edebilirim. Taklit model alacaksanız hiç bulaşmayın. Çünkü bu modeller de katlanma özürlüdür. Her türlü şıklığına ya da özelliğine rağmen apartman hayatı yaşayan fazlalıkları koyacak deposu ya da özel garajı olmayan yaşam standartları için dert haline gelebilir. Zor katlanan ve katlansa da büyük yer kaplayan bebek arabalarıdır. Stokke marka alabilecek bütçesi olanların da zaten onu koyacak yer ile ilgili problem yaşayacağını zannetmiyorum.

 
 
 
 
 
Bizim seçimimiz:
Bizim bebek arabası araştırmamızı yapma görevi eşimdeydi, birlikte nasıl bir bebek arabasına ihtiyacımız olduğunu belirleyip, daha önce çocuk sahibi olanlardan da tavsiyeler aldık.  Kullandıkları arabalardan memnun kalıp kalmadıklarını öğrendik.

Kolay katlansın, hafif olsun, bagajda az yer kaplasın, evde kapalı vaziyette dik durabilsin, seyahat tipi olsun (oto koltuklu-anakucaklı), tek elle açılsın ve kapansın, sağlam olsun, güvenilir marka olsun, baston tip olsun.

Neticede geldiğimiz nokta: Inglesina Zippy Free

 
INGLESINA ZIPPY FREE
 
INGLESINA ZIPPY AVIO
 
 
AVIO VE FREE KARŞILAŞTIRMA
 

Sonuç: Eşimin araştırmacı kişiliği bizi tam olarak aradığımız kullanışlı arabaya götürdü. Pişman değiliz. ;)



7 yorum:

  1. Teşekkür ederim, tanıştığıma çok memnun oldum... :)

    YanıtlaSil
  2. KUZUM TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM.
    KAREKTER ÇOK GÜZEL.

    YanıtlaSil
  3. ben de çok memnun oldum... :)

    YanıtlaSil
  4. Bebek arabanızı satın alalı neredeyse 1 yıl olmuş.Memnun kaldınız mı? Sevip sevmediğiniz özellikleri neler oldu? En önemlisi baston puset almak zorunda kaldınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sunny.

      Evet neredeyse 1 yıldır kullanıyoruz. Araba kolay kapanma, az yer kaplama gibi vaad ettigi özellikler bakımından gercekten iyi. Tek elimde oglumu tutarken actigim cok oldu. Arabanin bagajina da cok rahat sigiyor, evde antrede duruyor falan. Kusur demesek de benim icin eksi yonu yeni nesil arabalari itmekten bir tik daha fazla guc istiyor. Bu durum zayiflamak icin ideal belki ama tek elle kullanmasi zor bir araba. Bu bakimdan malesef basarisiz. Bir de gecici bir sure quinny kullanmak zorunda kaldik bebegimiz o arabada hic uyumadi ve uzun sure kaldiginda agladi halbuki bizimkinde tum gun oturdugu uyudugu uyandigi yemek yedigi oldu. Yani bebegin rahat edecegi oturma koltugu ve bas cevresinin korunakli uyumaya imkan tanir olmasi da araba alirken dikkat edilmesi gereken bir konuymus.

      Sevgiler,

      Sil
    2. Ve baston puset alma gibi bir ihtiyacimiz henuz yok. Bizimkisi biraz agiri da olsa baston zaten.

      Sil
  5. Merhaba, çok faydalı bir bilgilendirme olmuş, teşekkürler. Peki zippy için ana kucağı fazla dik diyorlar. siz kendi ana kucağını kullanabildiniz mi, yoksa başka ana kucağı mı kullandınız?

    YanıtlaSil