29 Ağustos 2012 Çarşamba

HANGİ BEŞİK?



Doğuma bir-bir buçuk ay kala tek eksiğimiz beşik idi ve bu ufacık mobilya bir sorun olarak bizi epey oyaladı. Efe'nin odası hazır, o odada bir karyolası zaten var. Ancak tüm deneyimli anneler yenidoğan bebeğin, en az 3 ay annesinin odasında hatta mümkünse yatağının yanında kalması gerektiğini söylediğinde, beşik de elzem ihtiyaç oldu. Yatağın yanında duracak bir beşik öncelikle anne için rahatlık, gece boyu sık sık uyanan, sürekli emen bir bebekle ilgilenmek için en pratik ve kolay yöntem, gözünü boğulmalara karşı her an üstünde tutmak için de gerekli. Ancak piyasadaki kıt seçenekler ve yüksek beşik fiyatları, kafamızı epey karıştırdı. Haftalarca araştırıp, düşünüp, gezip, sorduktan sonra ihtiyaçlarımıza  cevap veren bir sonuca varabildik. Bu arada da piyasada satılan her türlü beşik, sepet, park yatak hakkında da bilgi sahibi olduk.


Başlangıçta ne istediğinizi bilmek, ihtiyacınızı tam olarak tanımlamak çok önemli.

İstediğiniz;
  • Geceleri yatak odanızda, gündüzleri salonda duracak, gün içerisinde odadan odaya taşınabilecek bir beşik mi?
  • Sadece sizin odanızda kalacak sabit bir beşik mi?
  • Bir tane odanıza, bir tane de salona 2 adet beşik almak bütçenize ve yaşamınıza uygun mu?
  • Seyahatlere de götürebileceğiniz bir beşik mi?
  • 3-4 ay sonra kaldırmanız gerektiğinde yeni bir işlev mi, kolayca ortadan yok edebilmek mi? Belki de deponuz var, bu sorun değil.
  • Ödünç beşik alabileceğiniz bir yakınınız var mı? Varsa yeni bir tane almadan düşünün.

Benim tercihim bebeğim nasıl gece yanımda gözümün önünde duracaksa, gündüz salonda ya da mutfaktayken de benim yanımda olsun yönündeydi. Bu da odadan odaya taşınabilir, tekerlekli, hafif, kapıları dönecek kadar da küçük bir beşik ihtiyacım olduğu anlamına geliyordu. Küçük ve hafif olması kısa süre yani 3 ay kullanabileceğim anlamına geliyordu ve piyasadaki alımlı, pahalı, butik ürünler otomatikman eleniyordu.

TAŞINABİLEN BEŞİK ÇÖZÜMLERİ:

Tiny Love Napper

 
Tiny Love'ı gördüğümüz anda çok beğendik, zarif duruşu, çok fonksiyonlu yapısı ile düşündük ki 3 ay beşik olarak kullanıldıktan sonra rafa kalkmayacak, ana kucağı olarak salondaki yerini koruyacak aman ne güzel. E-bebek mağazasında bulduk ve oradaki tabelada beşik+anakucağı yazıyordu, tam aradığımız şeydi. Sallanabiliyor, elektronik bir mekanizma ile titriyor, müzikli dönencesi ile bebeği oyalıyor. Anneler için büyük kolaylık dedik, ne güzel icat dedik, hiç durmadık hemen aldık. Eve geldik, kutuya sarılıp kurmak için üzerindeki yazıları okumaya başladım ki, belki de bizim gibi severek alan bir çok kullanıcının gözünden kaçan bir uyarı satırı gözüme ilişti: UZUN SÜRELİ UYKU İÇİN DEĞİLDİR! Evet tabelasında beşik yazıyordu ama bu bir satış politikasıydı, türkçede beşik demek gece yatırabildiğiniz minik yatak demektir. Bu ürün ise her ne kadar gayet güzel, kullanışlı ve çekici olsa da bir beşik değil ana kucağıydı. Bebek uyukladığında şekerleme yapabilmesi için yatırılabiliyordu, o kadar. Ebeveyn odasına ayrı, evde gezdirmeye ayrı, 2 adet beşik almayı düşünenlere bundan almalarını öneririm. Gece uykusu için olmasa da gündüz kullanımı ve uykusu için ideal bir ürün. Bizim aradığımız bu olmadığından çok beğensek bile götürüp geri verdik. Tiny love gece uykusuna uygun bir beşik değil ama bence piyasadaki kullanışlı ana kucaklarından biri. Fiyatı:269 TL.
 
Funna Baby Portatif Sepet


Aradığım tüm özellikleri karşılayan, bence fiyatını tam olarak haketmeyen ama piyasada muadili ya da uygun fiyatlı bir başka seçeneği de olmayan bu ürün son derece kullanışlı. Altı makas ayaklı, üst bölümü Funna baby marka nevresim ve kılıf ile kaplanmış hasır bir sepetten oluşuyor. Piyasada buna benzer bol dantelli, yerlere kadar etekli modeller de mevcut, ancak bana sorarsanız fazla abartılı salon perdesini andırıyorlar. Ayrıca ne kadar çok kumaş o kadar mikroorganizma diyor, uyarıyorum. Bu ürün çok hafif, gün içerisinde gittiğiniz her yere rahatlıkla çekilebilir ya da sepet bölümü sapından tutulup port bebe gibi kolayca taşınabilir. Seyahatler için gayet uygun: Bagaja atılıp otel odasına kurulabilir. Küçük olduğundan dar yatak odaları için de gayet uyumlu. Tentesi uykudaki bebeği dış etkilerden, aşırı ışıktan koruyan bir bariyer gibi, istenirse indirilebiliyor. Bebeğin yapısal iriliğine göre değişir ama sanıyorum 4 aydan fazla kullanmaya uygun değil. Makas birleşimli ayaklar sökülüp bir dolap arkasına rahatça kaldırılabilir. Sepet de ileride oyuncak sepeti olarak değerlendirilebilir. Ya da 2. çocuk için bir dolap üstünde kolayca saklanabilir. Fiyatı üzerindeki nevresim takımına göre değişebiliyor: 340-390 TL.

SABİT BEŞİK ÇÖZÜMLERİ

Park Yatak

Park yatak kafamı uzun süre meşgul eden ürünlerden biriydi. Özellikle kapanıp seyahatlere götürülebilir olması, 3 aydan sonra üst parçasının sökülüp oyun parkı olarak belki de 2 yaşına kadar kullanılması işlevselliğini arttıran özelliklerdi. Üstelik sepetler ile neredeyse aynı fiyata sahiptiler. Ancak park yatakların büyük olanları 100cmx70cm gibi boyutlarda, küçükleri ise oyun alanı olarak kullanmak için fazla dar ve her iki türün de hafif olduğunu söylemek zor. Yerleştirilen odada azımzanmayacak bir alanı kaplıyor, tekerlekli olsa bile gün içerisinde odadan odaya götürmek mümkün değil. Ancak salona ayrı, ebeveyn odasına ayrı beşik almayı düşünüyorsanız, odada genişçe bir yeriniz varsa ve ileride oyun parkı olarak kullanacaksanız bu size uygun bir ürün.  Açıkcası çift fonksiyonlu, uzun vadeli kullanımlarına rağmen park yatakların evdeki görünüşünü de hantallığını ben pek beğenmedim. Ancak alıp kullanan ve memnun kalan çok sayıda kullanıcı olduğunu da araştırmalarım sonucu öğrendim. Fiyat marka, kalite ve boyuta göre değişken: 150-390TL.

Ahşap Beşik Sistemleri

Ahşap beşiklerin en büyük dez avantajı portatif olma özelliğinden uzaklıkları, ancak bu modellerin şıklıkları ile göz doldurduğu da bir gerçek. Bebeğin iriliğine göre değişse de ortalama 6 aylık kullanıma uygunlar, özellikle bebek mobilyası ile birlikte bir karyola almamışsanız bebek odasında da bir süre kullanabilirsiniz. Genellikle ahşap yapılarına rağmen ağır değiller ve sallanabilme, cibinlik takılabilme  gibi özellikleri de var. Ebeveyn odasında rahat kullanımı için genişçe bir yeriniz olmasını tavsiye ederim, ayrıca tekerlekli bile olsalar bu ürünleri gün içerisinde odadan odaya beraberinizde taşımanız kolay değil. En büyük olumsuzlukları 6 ay sonra evinizde nereye koyacağınızı bilemeyeceğiniz işinize yaramayan kocaman bir mobilyanın çıkıyor olması. Bu sebeple en çok elden ele ödünç verilen türler arasında bu beşikler geliyor ki bir beşikte bazen pek çok bebek büyüyor. Fiyatları da diğer beşiklere göre daha fazla. Bebek mobilyası satan ve butik çalışan mağazalar genelikle bu tür beşikler satmakta.

Sallanabilen ahşap beşik. Fiyat: 400 TL.
 


Sallanabilen ahşap beşik, şeffaf ya da parmaklıklı seçenekleri mevcut. Fiyat: 750TL.
 
 
 
Ahşap sepet. Fiyat: 500TL.
 

Yatak yanı, sabit, 3 tarafı parmaklıklı beşik. Özel imalat, fiyat değişken.
 
 

4 yorum:

  1. Merhaba ,
    Funnababy beşiklerden aldım ben de ikiz kızlarıma ,alırken bu kadar kullanışlı olabileceğini tahmin etmezdim.ayaklari ev icinde hareket imkanı veriyor hem de bebegi sallamak icin ideal cozum :))ayrıca üst kısmı çok hafif ve yeterli genişlikte ! Blog uma beklerim ikiz kızlarıma hazırlık detaylarımızı paylaşıyorum defnevederin.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Güle güle kullanın, ben de çok memnunum çok hafif ve pratik... Paylaşımlarımızla birbirimize kolaylık sağlayabiliriz. Ne güzel... :)

    YanıtlaSil
  3. Herkese merhabalar, http://ozancirpan.blogspot.com/2013/08/ogluma-yaptigim-sandal-besik.html adresinde oğluma yaptığım sandal beşik resimlerini görebilirsiniz. Beşiğin içine ne tür ekipmanlar koymalıyım.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, besiginizi gordum cok hos ve farkli bir yaklasim sizi tebrik ederim. Bebeginiz yatacagi duzlem mutlaka duz olsun, cok yumusak olmayan bir sunger kestirebilirsiniz. Internette arastirip sertlik derecesini ogrenirseniz daha iyi olur. Bir de belki kenarlara yumusak koruyucular gerekebilir. Hazir eliniz degmisken ahsap bir donence de hediyeniz olsun.

    YanıtlaSil