Hamile olduğunu öğrenir öğrenmez insanın gözü vitrinlerdeki mini mini cicilere takılır kalır, hazır hayatın bir döneminde hepsini alma fırsatı ele geçmişken bünye zor zaptedilir ya da çoğu kez edilemez. Deneyimsiz annelerce bu işe araştırmasız, bir mağaza kapısından dalarak başalamak ise tüketim çılgınlığına yeni bir çılgın eklemekten ve ocağa incir ağacı ekmekten başka bir şey değildir.
Ancak o ilk günlerde ne kadar araştırma yaptıysam da internette tam anlamı ile doyurucu bir bilgi bulamadığım gibi kitaplarda yer alan listelerde de bir dolu gereksiz ürün olduğunu gördüm. Anlayacağınız alışveriş zamanlaması ve tüyoları ile ilgili olarak söyleyeceğim naçizane bir kaç cümlem var:
Zamanlama:
İlk olarak, sabırsızlığınızı çok iyi biliyorum ama önerim 3 ay dolmadan ya da cinsiyetini öğrenmeden gereksiz yere dükkanları zengin etmeyiniz. Daha çoook vaktiniz var.
Hamileliğinin 7. ayıyla birlikte anne yürümek ve uzun süre ayakta kalmakta zorlandığından, bence alışveriş için en iyi zaman 5. ve 6. aylar, özellikle de eskilerin milat saydığı 6. ay. O zamana kadar da mağazaları zevkle gezip nerede ne bulabileceğinizi, bütçenize hangi mağazaların hitap ettiğini araştırabilir sonra blinçli biçimde tüm ihtiyaçlarınızı o adreslerden temin edebilirsiniz. Ben de ilerleyen aylarda hareket ve ayakta kalma kabiliyetimi yitirebileceğimi öngörüp, olur da başkaları benim yerime bu en zevkli işi yapar korkusu ile bir liste geliştirmiş, en hareketli zamanlarımda 4., 5. aylarda, alışveriş merkezlerini ve dükkanları köşe bucak gezmiştim. Bu sayede hem bebebeğe ne gerekir, ne giydirilir öğrendim, hem de 6. ayda eşimle çıktığımız temel 2 alışveriş ile hemen hemen her şeyi alabildim. Şimdi 7. ayda kafam rahat, şişmiş ayaklarımı evde uzatabiliyorum. Ayrıca sakın coşup da nasıl olsa lazım olacak mantığı ile bebeğinize 1 yıllık tüm kıyafetleri, oyuncakları, aksesuarları bu dönemde almayın. İleride yani doğumdan sonra mağazaların önünden eli boş geçmek zorunda kalmak yeni çıkan şeyleri evde var diye alamamak da sıkıcı olabilir. Listemizi iyi yapıp gerektikçe gerekenleri alıp alışveriş iştahımızı da kısım kısım, zaman zaman doyurmak hem sonra bebeğimizi alıp onunla başbaşa alışverişe çıkmak da bize ileride çok iyi gelecek.
Mobilya:
Bebek odası için mobilya konusuna daha sonra ayrı bir başlıkta detaylıca deyineceğim ama tavsiyem 5. ayda bakmaya başlayın en geç 6. ay içerisinde alın. Genellikle 1 ay teslim süresi, en az 2 ay da havalandırma süresi veriliyor. Yani en geç 6. ayda el sıkışmakta fayda var.
İşte size gereken ilk liste:
- 1 ya da en fazla 2 adet yeni doğan hastane çıkışı seti. Bu set hastaneden çıktıktan kısa süre sonra kullanışsız olacağı ve çok çabuk küçüleceği için 2 adeti geçmemeli. Bu setlerin içerisinde genellikle 1 adet eski tip zıbın ya da atlet, 1 adet tulum, penye başlık, eldiven, bazen patik ve önlük çıkmaktadır. Bu set dışında eldiven almaya gerek yok çünkü ilk günlerden sonra tırnaklarını keseceğiniz için ihtiyacınız da olmayacak. Ayrıca ellerini kapattığınız bebeğinizin dünyayı algılama kanallarından birini de kapattığınızdan uzmanlarca eldiven tavsiye edilen bir giysi değildir. Aynı şekilde başlık da kış değilse ve eviniz sıcaksa ilk bir kaç günden sonra yine gerekli olmayacaktır.
- 6-7 adet (0-3 aylık için) alttan çıtçıtlı body. Bu bodyler bacakları olmayan minik tulumlar gibiler ve genellikle kış bebeklerinde tulumların içine giydirilip atlet vazifesi görüyorlar. Yaz bebekleri ise tek başına bacakları çıplak bırakıp giyebiliyor. Eğer sonbahar ya da kış bebeği geliyorsa havanın durumunu da göz önünde bulundurarak kısa kollu ve uzun kollu modellerden çeşit yaparak almanızı tavsiye ederim, askılılar daha ziyade yaz bebeklerine uygun.
- 5-6 adet (0-3 aylık için) ayaklı tulum. Ayaklı tulum tek parça olması ile en kullanışlı bebek kıyafetidir. Bunların yakadan başlayıp ayak bileğine kadar çıtçıtlı olanları ise bebeğinizi giydirmek açısından pratiklik sağlar. Ancak tulumların kullanılırken dikkat edilmesi gereken bir yönü vardır, tulum küçülüp de bebeği ayaklarından dizlerine doğru kasıp hareketlerini engellemeden bir beden büyük olana geçilmelidir. Ayrıca alırken popo kısmı geniş olan modelleri tercih ederseniz bez bağlandığında sıkma derdi ile karşılaşmazsınız.
- 2-3 adet (0-3 aylık için) alt üst takım. Tulum kullanmayı tercih edip hiç almayadabilirsiniz ama çeşit olması ve farklı kullanımlar ve şartlar için gerekebilir. Alt üst takımların tulumlara göre avantajı altı kirlendiğinde sadece alt parçayı, üstü kirlendiğinde sadece üst parçayı değiştirme şansınızın olması ve belden lastikli özelliği ile pantalonlarının tulumlar gibi biraz küçülünce dizleri kasmamasıdır. Giyimde tulum ya da alt üst takımlara ağırlık vermek annenin tercihidir. Ben daha sevimli bulduğumdan giyimde ağırlıkla tulum tercih ettim.
- 2 adet banyo havlusu. Bunlar bebekler için satılan başlıklı kare şeklinde havlulardır.
- 4-5 adet büyük boy tülbent. Havlu ilk haftalarda bebeğin cildini zedeleyeceğinden havlu içerisine önce tülbent yaymak gerekmektedir. Bu büyük boy tülbentler banyodan sonra bebeği kurulamak için kullanıldığı gibi yaz aylarında bacaklarını örtmek, bebeğin altına yaymak vs. gibi pek çok amaca hizmet edeceğinden fazla fazla olmasında hiç bir sakınca yoktur.
- 5-6 adet battaniye. Mevsime göre üzerini örtmek, yatırdığınız yerde bebeğin altına yaymak gibi pek çok amaca hizmet edecek bataniyeler en çok kullanılıp en çok kirlenecek eşyalardan biri, bu yüzden fazlaca ve örgü, peluş, penye, yün gibi malzemelerden çeşit yaparak almakta fayda var.
- 3-4 adet bileği yumuşak çorap ve patik. Bunlar da özellikle kış bebeklerine gerekmektedir.
- 3 adet yün ya da ısıtıcı başka bir malzemeden hırka. Kış bebeklerine gerekmekte.
- 1-2 adet uyku tulumu. Mevsime göre yazlık ve kışlık olabilmekte.
- 10-12 adet ince tülbent (mermerşahi) elbezi. Çok amaçlı kullanılacak el bezilerdir. Gaz çıkarırken omzunuza koyacağınız, kaynatılıp ılıtılmış temiz suya batırıp bebeğinizin ağız ve belki vücut temizliğini yapacağınız hassas cildine zarar vermeyecek bu bezler olmazsa olmazlardan.
- Ateş ölçer. Bebek olan her evde olması gereken bir alet. Eskiden klasik camdan termometreler kullanılırmış ama hasta ve ağlayan bir bebek üzerinde kullanımları zor. Şimdi en çok önerilen Braun marka dijital, kulaktan ölçüm yapan modeleler, ben de bir tane aldım. Çok yüksek fiyatlara farklı modeller de mevcut ancak ortalama bir şey de işinizi görecektir.
- Emzik (ilk1 ay için). Bir kere parmak ya da kumaş emmeye alıştıktan sonra bir daha ayırmak zor olduğundan uzmanlar ilk günlerden itibaren ortodontik emziklerden kullanılmasını öneriyor. Parmak emme emziğe oranla çok daha zor bırakılan bir alışkanlık olduğu gibi ağız yapısında da bozukluğa yol açıyor. Bu yüzden emziği önceden hazır edin ve kullanın. Aldığınız emziği beğenmezse başka tür ve şekilde emzik deneyin, uzmanlar bu konuda bebeğe seçme şansı tanınmasını öneriyor, hatta baştan 2 çeşit alıp hangisini beğeneceğini de görebilirsiniz. Ayrıca bakteri toplayacağından her ay zedelenmese de emziğin değiştirilmesi istenmekte.
- Bebek arabası. Bütçenize, yaşam tarzınıza ve zevkinize uygun bir model seçebilirsiniz. Ancak mutlaka ana kucağı olması ilk aylarda araba koltuğu olarak da kullanılması açısından gerekli. Daha sonra ayrıca başka bir başlık altında bu konuyu detaylandıracağım.
- Anne yanı için beşik, sepet ya da park yatak.
- Mobilya seçiminden sonra alınacak doğru ebatta uyku seti. Ben funnababy setlerini tavsiye ederim. İçerisinden, nevresim takımı, yorgan, karyola yanı koruyucuları çıkmakta. Yastıklarını ise ayrıca almanız gerekiyor, ilk etapta sadece dekoratif olarak kullanılacaklar.
- Anne için emzirme önlüğü. Herkes için değilse de sosyal hayattan daha az kopmaya niyetli anneler için şart diyebiliriz. Arkadaşlarınızla toplum içerisinde sohbet ederken bir yandan bu önlüğün altında bebeğinizi de emzirebilirsiniz.
- Tırnak makası seti. En pahalısından almaya gerek yok küt uçlu makaslar öneriliyor. Bebeklerde asla kendi makasınızı kullanmamalısınız.
- Saç fırçası. Bebekler için özel yumuşak kıl fırçadır.
- Bebek banyo küveti. Piyasada binlerce çeşidi mevcut. Ben en uygun fiyatlı ortalama ebatlı bir tanesini seçtim ki bebek biraz büyüdüğünde kendi küvetimizi kullanırım ve evden bir fazlalığı daha atarım diye düşünüyorum İçerisine file almak size kalmış ama gerekli değil hatta sanki fonksiyonel de değil. Ayrıca bebeğin suya temas etmesi ve su dolu küvetin içerisinde bacaklarını rahatça hareket ettirmesi de ona iyi hissettiren anne karnındaki sıvı içerisindeymiş hissi veren bir şey olarak kabul ediliyor. File ise akan suyla temas ettirirken durgun suyu bebekten ayırıyor. Tavsiye üzerine ilk haftalarda kullanmak üzere küvet dibine serilen süngerlerden aldım. O da acemiliğimiz ve bebeği yıkamaya dair kendi korkularımız gidene kadar. Ancak sünger de bebek cildine zarar verebileceğinden banyo esnasında üzerine yine bir tülbent yaymak gerekecek.
- Burun aspiratörü. Bebekler burun akıntılarını kendi kendilerine sümküremedikleri ve burun delikleri çok küçük olduğundan gerekli.
- Koku sızdırmaz bebek bezi çöp kutusu. Günde 8-10 defa altına yapacağı düşünülürse çok da lüzumsuz sayılmaz. Ben alırken e-bebek mağazalarında kampanyadaydı, alana bir paket bebek bezi hediyesi vardı ve hesaplayınca yarı yarıya ucuza geliyordu. Hiç aklımızda yokken aldık, pek çok gereksiz şey almaktansa bunu alın, kullanışlı ve hijyenik olacağına eminim.
- Bebek telsizi. Piyasa da bu konuda da pek çok marka pek çok fiyat ile raflarda. Araştırmalarımız sonucu bizim tercihimiz Weewell ürünleri yönünde oldu. 100m'den 1000m'ye kadar çekim gücü olan çeşitleri var. Mesafeyi nasıl olsa evden çıkmam düşüncesi ile kısa tutanlardan duvarlar sebebiyle sesin bozuk gelmesi ya da başka cihazlarla karışması gibi şikayetler duyduğumuz için 800m mesafeli olanını aldık. Ayrıca bu ürün termometre ve mp3 gibi fonksiyonlara da sahip.
- Biberon. Kendim emzirmek istediğim için şimdilik biberon almaya lüzum görmedim. Biberonun rahatlığına alışan bebek bir daha anneyi emmek istemez şeklinde de bir görüş mevcut, bu da sütün azalmasına yol açabilir. Eğer biberona mecbur iseniz anne göğsüne benzer az süt veren ağızlıklar var onları tercih edebilirsiniz. Biberon almak gerektiğinde, beraberinde stelizatör ve göğüs pompası da alınmalı. Genellikle tümünü aynı marka olması uyum açısından tavsiye edilse de öğrendiğime göre Arzum marka stelizatörler hem her tip biberona uyum göstermekte hem de fiyatları daha uygun. Pompa için ise pilli ve el ile çalışan seçenekler var. Ancak yine kullananlar piyasa ürünlerinden memnun kalmamışlar ve hastanelerin kiraladığı göğüs pompalarından bir tane kiralanıp kulanılması şiddetle tavsiye edilmekte. Eğer almam gerekirse biberon ve stelizatör tercihim Philips Avent ürünleri olacak, pompayı da bir hastaneden kiralamayı düşünüyorum.
- Bebek çantası. Yine piyasada çok fazla çeşit, renk ve fiyatta çantalar mevcut. Zevkinize ve bütçenize göre bir model seçebilirsiniz. Çanta seçerken dikkat edilmesi gerekenler: çantanın farklı boyutta pek çok araç gereci yerleştirebileceğiniz biçimde çok gözlü olması, hafif olması, kolay taşınması ve bebek arabasına kolayca takılabilmesi gibi sıralanabilir . Benim tercihim tüm bu özellikleri barındıran Okiedog marka çantalardan yana oldu, bu markanın içerisinden bir küçük aksesuar çantası, alt değiştirme matı, arabaya takmak için gerekli aparatlar ve termoslu biberon kılıfı çıkmakta.
Alışveriş nereden yapılsın?
Ben kıyafetlerde Chicco ürünlerini uygun fiyatları ve kullanışlılığı sebebi ile tercih ettim. Mothercare ürünleri de güzel ama bence 2-3 aylık kullanım için minicik kıyafetler haddinden fazla pahalı. Chicco ürünlerini ise pek çok mağaza ve alışveriş merkezinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca küçük butiklerde de gayet uygun kıyafetler mevcut. Ancak bebek kıyafetlerinde güvenilir bilinen dünya markalarının tercih edilmesini tavsiye ederim, bilinen markalar kullanılan boyanın organikliği ve pamuk açısından daha güvenli olacaktır. Emzik ve diğer plastik aksamlı araç gereçlerde de kullanılan malzemenin özelliklerine ekstra özen gösterilmeli. Özellikle biberon ve emzikler %0 BPA özelliğine muhakkak sahip olmalı. Benim araç gereçlerde de tercihim ve tavsiyem Chicco, Nuk ve Avent yönünde.
Mothercare'den alışveriş yapmak isteyenler için seri sonu mağazalarını görmelerini öneririm.
Mothercare seri sonu mağazası: Saniye Ermutlu Sok. No:2, Kozyatağı, 0216 464 66 25
E-bebek mağazaları: İnternetten de alışveriş yapabileceğiniz market mantığında çalışan her tür marka ve çeşiti bulabileceğiniz fonksiyonel marketlerdir.
web: http://www.e-bebek.com/
Çamlıca E-Bebek Mağazası:
Bulgurlu Mah. Üçpınarlar Cad. Adil Bey Sok. No:4, Üsküdar, 0216 325 11 11
Alışverişten sonra: Alınan tüm kıyafet ve tekstilleri hatta bebek arabasının ana kucağının kumaş aksamını paketleri hiç açılmamış bile olsa, diğer kirlilerden ayrı, yıkama talimatlarına uygun olarak bebekler için üretilmiş özel sıvı deterjan ile yıkayıp ütülemeye, doğuma kadar temiz, tozdan yalıtılmış bir yerde (mesela hurçta) saklamaya özen gösteriniz. Emzik ve biberonları da kullanmadan önce stelizatör ile ya da 10 dk. kaynatarak muhakkak dezenfekte etmek gerekiyor.
Deterjan olarak Dalin sıvı bebek deterjan gayet kullanışlı ve hoş kokulu, makinalar için satılan granül sabunlar da bebekler için uygun fakat granüllü yapı bazen iyi durulanamadığından ve çamaşırları bence daha çok sertleştirdiğinden tercih etmedim. Marketlerde Dalin'nin yumuşatıcısı da mevcut ancak yeni doğmuş bebeklerde en az 1 aylık olana kadar yumuşatıcı kullanılması önerilmiyor. Hatta tamamen durulanmadığından mümkünse daha uzun süre kullanmamakta da fayda var.
çok faydalı oldu,teşekkür ederim :)
YanıtlaSil