12 Eylül 2013 Perşembe

bebekler ne ister? v.ıı

 


-Oğlum/kızım neden ağlıyorsun/ne istiyorsun?
Aldığımız cevap genelde tatmin edici olmaz...
-Huaaawwww, auuuwwwww!!!!

Bebekler her şeye ağlarmış anne olunca ağladım. İlk aylarda yeni dünyası korkunç geldiği için ağlar, acıktığı için ağlar, gazı var diye ağlar, üşür ağlar, sıcak basar ağlar, sırt üstü yatmaktan sıkılır ağlar, ağlar, ağlar... Şanslıysanız daha az ağlar, değilseniz kolik ağlamasıdır, allah sabır versin. Neyse ki anneler kısa sürede çözer ağlama şifresini, el çabukluğu ile altına bakılır; temiz, ensesi kontrol edilir; üşümüyor, sarılınır pışpış yapılır, meme evet evet meme verilir, ninniler fısıldanır ve mutlu son, ne de olsa o mutluysa siz mutlusunuz artık, aksi takdirde hiç kıyamazsınız o ağladıkça ağlayasınız gelir.

Günler geçer, tam usta anne oldum dersiniz, nereden bilecektiniz meğer bunlar iyi günlermiş, kaderiniz fısıldar 'bu daha başlangıç'. Çok değil kısa süre sonra aklı başına gelmeye başlar, farkındalığı artar ve şunu keşfeder: benim seçme şansım var, o halde "show must go on".  Çok sevdiği yemeğe elinin tersiyle vurur, ısrar ederseniz ağlar, çok aç olmasına rağmen yemicem diye ağlar, aslında yeni keşfini deniyordur, aklından şöyle geçer: "seçebiliyorum, yaşasın yöneten olabiliyorum"... Hep mutlu mutlu oynadığı oyun alanında siz yoksunuz diye ağlar, mama sandalyesinden seni seyretmicem anne beni yere bırak da salondaki kablolarla olan işimi bitireyim diye ağlar, sokak diye bir şey var o halde sokağa çıkıcam der ağlar, salıncaktan inmicem diye ağlar, indirdin diye ağlar, sıkılır ağlar, ilgisiz kalmıştır ağlar, o bebek arabası yerine kucakta da taşınabilirim der ağlar, elindeki tehlikeli her neyse onu istiyorum diye ağlar, tut ellerimden yürüt, ben emeklemekten sıkıldım der ağlar, uyumam diye ağlar, uykum geldi diye ağlar, dişleri geliyordur canı acıyordur daha nice sebepten ağlar, ağlar, ağlar...

Gözünüz korktu mu? Korkmasın, bu tip ağlamalar kolayca savuşturulabilir, üstelik gülümsetmek bir bebeği dünyanın en güzel şeyidir, yeter ki o ağlama sağlık sebebi ile olmasın. Eğer bir ihtiyaçtan ağlıyorsa ihtiyacı giderilen her bebek hemen sakinleşir. Sıkılma ya da bir şeyi inatla isteme ağlamalarına karşı önerim komiklik yapma becerinizi arttırmanızdır. Her bebek komik durumlarla normal durumları ayırt edebilir. Suratınızı şapşallaştırıp, komik sesler çıkarıp kafanızı sallayın; güler, omzunuzda uçurun; güler, kafanızın üstünde taşıyın; güler, gıdıklayın güler, oyuncaklarıyla birlikte oynayın hemen mutlu olur, deneyin keşfedin. Yalnız oynaması elbette iyidir evfakat bu bebeğinizi yalnızlığa terk etmek demek asla değildir. Onunla oynayın, keyfini çıkarın, büyümeden hala bebekken, çocukken, zaman geçmeden. Sonra isteseniz de oynayamayacaksınız.

Diş çıkarma dönemi huysuzlukları için mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ile diş etlerine sürülen jellerden alabilirsiniz. Diş etleri acıdığı için kaşık mamalarını ağlayarak redetmesi normaldir. Yemek yemeden 10 dakika önce jeli sürün, acısı dinince kaşıkla yedirmeye çalışın.
İstemiyorsa zorlamayın.

Ne olursa olsun, bebeğinizi tek başına ağlamaya terk etmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder