25 Temmuz 2012 Çarşamba

patik kütüphanesi: annelere kitaplar 1

Bebek yolda haberinin akabinde pek çok bilinçli anne evvela ne kıyafetçilere ne mobilyacıya koşar. Hatta son deneyimi ve bilgisi ortalama 30 sene öncesine dayanan annesinden bile önce ilk danışılan genellikle güncel kitaplardır.  Böylece çevreden gelecek yalan yanlış ve çoğu çöp bilgi bombardımanına karşı güvenilir ve sağlam koruma kalkanını örmüş olur. Ben de öyle öyle yaptım ancak evi gerekli gereksiz bir sürü kitapla doldurmak yerine, internet ve kitapçı raflarının önünde  uzun ve özenli bir çalışma ile en güvenilir ve içeriği en faydalı olduğuna karar verdiğim yayınları patikli evim için seçtim.

"SİZ, Bebeğinizi Beklerken"
Prof. Dr. Mehmet Öz, Prof. Dr. Michael F. Roizen

Bunlardan ilki hepimizin tanıdığı Prof. Dr. Mehmet Öz 'ün bilinçli ebeveynlere bebeklik ve çocukluk çağına dair, bakım, eğitim, psikoloji, hastalıklar, aşılar ve acil müdahalelere kadar her konuda yol gösteren kitabı: "SİZ, Bebeğinizi Beklerken". Israrla tavsiye ederim patikli her evin kütüphanesinde olması gereken klavuz bir kitap.

"Sağlıklı ve Mutlu Hamilelik Kılavuzunuz
  • Yeni bir bilim dalı olan epigenetik bebeğinizin nihai sağlığını nasıl etkileyebilir
  • Organize olmanız için ay ay hazırlanmış takvim
  • Hamileliğinizin her evresinde yemek seçimleri ve fiziksel aktivitelerle ilgili yararlanabileceğiniz tavsiyeler
İlk kez hamile kalıyor olabilirsiniz ya da bir futbol takımı kuracak kadar çok çocuğunuz olabilir ama yine de hamileliğin ne demek olduğunu ve sağlıklı, mutlu bir hamilelik geçirme ihtimalinizi nasıl artırabileceğinizi merak ediyor olmalısınız. Bu muhteşem biyolojik yolculuk hakkında ne çok şey okumuş, izlemiş, araştırmış veya konuşmuş olursanız olun bu türde bir kitap daha önce hiç okumadınız. 

Hayatta çok az deneyim, hamilelik kadar uç noktalarda duygusal ritimlere sahiptir. Siz bu durumda nasıl davranırsınız? İyi ve kötü zamanlar, aşermeler ve mide bulantıları, hamilelik kıyafetleri ve derideki çatlaklar hakkında soracağınız sorular olabilir. 280 günlük bu yolculukta ara sıra kafanızın karışması son derece normal – ve de sağlıklıdır. Ancak bazen bu dağınıklığı gidermede yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz.

SİZ: Bebeğinizi Beklerken’de Dr. Mehmet Öz ve Dr. Michael Roizen size yalnızca ne yapmanız gerektiğini değil aynı zamanda neden yapmanız gerektiğini de öğreterek gerginliğinizi azaltmaya yardımcı olacaklar. Onlar modern anlamda yeni bir alan olan ve size çocuğunuzun genetik kaderini değiştirebilme gücü veren epigenetik hakkında şaşırtıcı içgörülerle vücudunuzun biyolojisini açıklayacaklar. Beslenme, egzersizler, hormonlar ve hamilelikle ilgili birçok sorunu iniş ve çıkışlarıyla ele alacaklar. Her şey bir yana, doktorlarınız bu yolculukta sizin de istediğiniz şeyi istemektedirler: Sağlıklı bir bebek (ve sağlıklı bir anne). İçiniz rahat olsun: SİZ: Bebeğinizi Beklerken bu harika uçuşta en sevdiğiniz yolculardan biri olacak. (tanıtım bülteninden)"


"Annelik Akademisi Kitap Dizisi"
Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin

Diğer önerim,  Annelik Akademisi (boyut yayınları) kitap dizisi yine bir doktor ve akademisyen olan Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin 'den. Bilimsel birer tez gibi çalışılmış kitapların her biri farklı konuları ele almış. İlginizi çekenden ya da aslında en güzeli bebeğinizin yaşına uygun olandan başlayarak devam edebilirsiniz, çok şey öğreneceğinize ve doğru bilinen pek çok yanlış bilgi bombardımanına karşı bilinçli bir anne olarak dimdik ayakta durabileceğinize garanti ederim.




Annelik Akademisi Kitap Dizisi:
  • Hamileyim
  • Bebeğim
  • Anneye Güvenli Bağlanma (ısrarlı tavsiyemdir)
  • Davranışlara Söz Geçirmek, Sözsüz Disiplin
  • Epilepsi, yani SARA
  • Çocuklarla Doğru İletişim
  • Çocuğunuzun Yeteneğini Keşfedin
  • Çocuk Çizgilerindeki Giz
  • Korkuyu Tanımak ve Başetmek
Ben "Bebeğim" ile başladım ama asıl tüm bebek bekleyen ya da bebekli annelere zaman kaybetmeden, hata yapmadan acil tavsiyem "Anneye Güvenli Bağlanmak" isimli kitaptır. Yemek içmek, altını değiştirmek, zorunlu ihtiyaçlarını gidermek falan değil bir bebeğin en çok ihtiyacı olan şeyin annesi ve anne sevgisi olduğunu , doğru anneliği anlatan bir kitap.

"Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı"
Ayşe Öner

Sıradaki,  ilk aldığım ve eğer hiç bebek bakmamışsanız resimli anlatımı ile iyi bir rehber olan, Ayşe Öner'in "Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım" (klan yayınları) kitabı. Hamilelik nedir, nasıl yaşamak, ne yemek, ne içmek, nasıl egzersiz ve bakım yapmak lazım? Bebek nasıl bakılır, nasıl emzirilir? Tümünü anlatan klavuz bir  kitap. Bir de emzirme dvd'si hediye ediyor, bilginize.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder